Byvandringer – Aalborg

1. Aalborgs highlights – på sporet af det gamle Aalborg
Denne tur henvender sig især til dem, der ønsker at lære Aalborgs historie bedre at kende, til dem, der vil have byens DNA på plads. Hvorfor blev Aalborg grundlagt her ved Limfjorden? Hvorfor var den i mange år Danmarks næststørste by. Til at underbygge fortællingen om Aalborgs fortid passerer vi midtbyens historiske bygninger: Jens Bangs Stenhus, Aalborg Kloster, Aalborghus Slot, Hjelmerstald, Vor Frue Kirke, Budolfi Kirke mm.

2. Aalborgs udvikling fra arbejderby til universitetsby
Aalborg har de seneste årtier forandret sig fra at være byen med de rygende skorstene og de mange værtshuse, til byen, hvor mange unge mennesker med fokus på uddannelse og cafe`liv præger bybilledet. En forvandling, som aalborgenseren måske endnu ikke selv helt har opdaget. Den fortælling opleves bedst langs Aalborg Havn, hvor de nedlagte fabrikker, der producerede, sprit, skibe, cigarer, svovlsyre og cement har givet plads til oplevelser og nye boliger. Vi starter ved Limfjordsbroen og fortsætter langs fjorden. Vi kommer forbi Toldboden, Slottet, Utzons Centret, Nordkraft og Musikkens Hus. Vi slutter ved den nyligt afdækkede Østerå.
Tilkøb: Turen kan også gøres om bord på M/S Kysten, forvandlingen opleves stærkest fra søsiden. Ring eller send en mail for at forhøre om pris.

3. Aalborgs hekse – straf og frihedsberøvelse
Perioden med hekseafbrændinger er ikke nogen særlig glorværdig periode i Danmarkshistorien, men i Aalborg har de deres helt egen historie, faktisk indrømmede mange af dem, at de var hekse. Det menes, at der sågar var en hekseskole. Vi skal høre om de mange forskellige troldkvinder og troldmænd og troldkvinder samt de straffe, de blev tildelt.
Tilkøb: Besøg i Rakkerens Hule. Ring eller send en mail  at forhøre om pris.

4. Street Art i midtbyen
På denne spadseretur i Aalborgs smalle gader og gyder opsøger vi nogle af de mange spændende gavlmalerier malet af internationale og danske kunstnere fra 2014 og frem. En udvikling, vi kan takke Galleri Væg og Galleri Kirk for. En del af kunstnerne er startet som grafittimalere, andre har uddannelse fra kunstskoler. Sammen oplever vi malerierne og finder frem til deres historie. Der fortælles også om kunstnerne, deres motivation og arbejdsvilkår.

5. Street Art i vestbyen
De senere år, er det især Galleri Kirk, som har udvidet byens efterhånden kendte væggalleri. Mange af de nye kunstværker befinder sig i Vestbyen. Lad os derfor sammen gå på jagt efter de disse malerier. Turen afsluttes med et besøg hos North Urban Art Studio, en sammenslutning af unge kunstnere, hvis mission er at dele deres kunst med det omgivende samfund, og at gøre dig og mig interesseret i kunst. Vi bliver klogere på deres ambitioner for stedet, der ligger i den nye bydel omkring Spritten.

6. Street Art på cykel
Byens gavlmalerier er efterhånden placeret i alle hjørner af vores by, så en cykeltur er oplagt, hvis man gerne vil opleve, hvor mangfoldig byens  vægkunst i virkeligheden er. Vi starter i Vejgård og slutter i Vestbyen.

7. I Fodsporene på Aalborgs matadorer
Vi går fodsporene på nogle af de personer, der har præget Aalborg, Harald Jensen, Isidor Henius, Brigader Halling, Marius Andersen, C.F. Tietgen, C.A. Olesen, Frederik Obel og m.fl. Vi ser på og hører om de imponerende bygningsværker, fra hotel Phønix til Medborgerhuset, som de har efterladt sig i byen.

8. Aalborg under Anden Verdenskrig
I Mindelunden fortælles om besættelsestiden; vi ser på nogle af mindepladerne dér og på selve Almenkirkegården. Turen fortsætter ind mod byen, til bl.a. Aalborg Kloster, hvor Danmarks første modstandsgruppe Churchill Klubben holdt til, men turen besøger også andre steder, der har haft betydning for Aalborg i “de fem forbandede år.”

9. Vesterbro – Aalborg i 30’erne
Gennem krise og forandringer ad vejen til fremtiden: Vi traver en tur ad Vesterbro, ser på det markante funkis byggeri som står så helstøbt, som ingen andre steder i Danmark, og vi hører om baggrunden for Aalborgs udvikling i denne tid efter krakket på Wall Street i 1929.

10. Skulpturvandring
Aalborg er en by med mange skulpturer i det fri – skabt af både lokale og nationale samt en enkelt internationalt kendt dansk kunstner. Skulpturerne er kommet i bølger, nogle i 1930’erne i forbindelse med anlægget af Vesterbro, andre i forbindelse med byjubilæet, og andre endnu senere. På turen rundt i Aalborg vil vi se på såvel gamle som nye skulpturer og få en snak om motiv, placering og kunstneren. – Skulpturer og bygninger som vi kender så godt, eller gør vi nu det? Vi går jævnligt forbi dem, men ser vi dem?

11. Kig op
– Så lægger vi nakken tilbage
Mange huse i Aalborg har flotte udsmykninger, som vi meget sjældent lægger mærke til. Nogle er til pynt, andre har symbolske værdier og mange er placeret i “kig op” afstand. Vi finder nogle af de sjoveste og hører historien om dem og om de mennesker, som lod dem opsætte.

12. Beerwalk og smalltalk
Beerwalk er en velsmagende måde at opleve byen på. Vi besøger seks af byens pubber og får en velskænket specialøl, turen krydres med fortællinger om de enkelte øltyper og deres brygmetode. Ligesom vi bliver klogere på Aalborg bys forlystelsesliv.
Tilkøb: Klippekort til smagsprøver på 6 forskellige øl. I alt 1,2 lt. Pris kr. 159,-.

13. På jagt efter Aalborgs tre klostre
Historien om klostrene i Aalborg kan tilgås på flere måder.
Turen tager udgangspunkt i middelalderens Aalborg med fokus på byens tre klostre. Et nonne-, et munke- og et nonne- og munkekloster.  Turen kan gennemføres som blot en gåtur uden et egentligt besøg på klostrene, men det er muligt på turen at besøge munkeklosteret, der ligger under jorden ved Salling og gemmer på skeletter, klosterruiner og fortællinger om Aalborgs opståen. Og endelig kan Aalborg Kloster besøges, et af de få klostre, hvor man se og opleve, hvordan klosterlivet har formet sig.
Tilkøb: Besøg i Gråbrødreklostret via elevatoren. Entre til Aalborg Kloster.

14. Aalborg og forfatterne
Aalborg har givet stof til mange gode historier fra H. C. Andersen til  Jakob Paludan, fra Johannes V. Jensen til Broby Johansen og fra Bjarne Reuter til Jakob Ejersbo og mange flere. På denne tur vil vi lede efter de spor, som disse gudsbenådede fortællere har sat på byen. Fra Cimbrertyr til mindeplade.

Maks. antal deltagere: 25 personer per guide, er der flere deltagere deles gruppen.